Wat is airconditioning?

Airconditioning betekent letterlijk vertaald: ‘luchtbehandeling’. Een airconditioner is een toestel dat een aangenaam of behaaglijk binnenklimaat doet ontstaan.

Met airconditioning kan je de lucht koelen ,verwarmen (uitvoeringen met warmtepomp) , ontvochtigen. En ventileren. Airco zorgt het hele jaar door voor comfortabel en een aangenaam gevoel. Een airco is dus in staat om:

  • de temperatuur te controleren
  • de luchtvochtigheid te controleren
  • voor luchtcirculatie te zorgen

Welke hoofdgroepen airconditioners zijn er:

  • Mobiele airconditioners (alleen koelen of koelen en verwarmen)
  • Vast ingebouwde toestellen (alleen koelen of koelen en verwarmen) Deze bestaan uit een binnen en buitentoestel dat elektrotechnisch en koeltechnisch aan elkaar moet worden aangesloten. (worden ook wel splitsystemen genoemd)

Iedere hoofdgroep heeft zijn eigen voor of nadelen. Dit zal bij het hoofdstuk “welk model moet ik kiezen” worden uitgelegd.

Airconditioners in warmtepomp-versie (koelen en verwarmen):
Een omkeerbare of ‘reversible’ airconditioning kan niet alleen koelen maar ook verwarmen. Met het warmtepomp- of zogenaamd “heatpump”-systeem is een ruimte energiezuinig te verwarmen. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en transporteert deze naar de te verwarmen ruimte. De warmte wordt niet opgewekt, maar verplaatst waardoor het een energie-efficiënte manier van verwarmen is. Je kan een warmtepomp het best omschrijven als een omgekeerde airconditioning.

Zijn Airconditioners met warmtepompen duurder?
Doordat de productiekosten van airconditioners de laatste jaren drastisch naar beneden zijn gegaan en de efficiëntie van de aircoproducenten sterk is verhoogd is een airco met warmtepomp nauwelijks nog duurder dan een vergelijkbaar apparaat wat alleen maar kan koelen. 

Wat is een Inverter?
Bij de inverter unit is -door extra ingebouwde technieken en systemen- het toerental van de compressor variabel. 
Dat maakt de productiekosten hoger maar het biedt wel een aantal grote voordelen. 
Een inverter unit heeft een toerengeregelde compressor, die de koelbehoefte optimaal regelt op de vraag van de ruimte. 
De compressor regelt terug in toerental in plaats van steeds aan en uit en schakelen. Doordat de compressor een lager toerental kan draaien is ook de capaciteit te reduceren (tot 25%). Hierdoor wordt een constantere ruimtetemperatuur bereikt en dus meer comfort. 
De inverter is ongeveer 40% effiencienter dan een aan/uit unit. 
Dit resulteert in een laag energieverbruik. 
De compressor start geleidelijk met een laag toerental en heeft dus geen inschakelpiek (korte hoge startstroom). 
De inverter unit heeft tevens een zeer laag geluidsniveau.

Waarom airconditioning?

Mensen voelen zich behaaglijk bij een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheidsgraad. Een constante temperatuur en vochtigheidsgraad doen wonderen.

Het comfortgevoel is een zeer relatief begrip: zich goed voelen is afhankelijk van verschillende factoren zoals ruimtetemperatuur, gemoedstoestand, luchtvochtigheid, luchtcirculatie, luchtverversing, lawaai, stof etc. Aircotoestellen beïnvloeden de temperatuur (door te koelen of te verwarmen), luchtvochtigheid en de ventilatie.

Temperatuur regelen
Airconditioning zorgt voor een ideale en draaglijke temperatuur. Wanneer het buiten bijvoorbeeld 32°C is, mogen we van een comfortabel binnenklimaat spreken als de binnentemperatuur 6 à 8°C lager ligt dan de buitentemperatuur.

Luchtvochtigheid
Vooral de relatieve luchtvochtigheid heeft een sterke impact op het comfort. Een hoge vochtigheidsgraad doet ons transpireren. De temperatuurdaling veroorzaakt door airconditioningapparaten gaat gepaard met een vermindering van de vochtigheidsgraad van de lucht. Ons lichaam reageert op warmte door te zweten.

De zweetdruppeltjes aan de huidoppervlakte verdampen en de aan de huid onttrokken verdampingswarmte bezorgt een gevoel van frisheid. Indien de vochtigheidsgraad te hoog is, vermindert de verdamping van de zweetdruppeltjes en stopt dit natuurlijke afkoelingseffect. Airconditioning apparaten verlagen de vochtigheidsgraad bij het koelen van de lucht, waardoor de verdamping van de zweetdruppeltjes vergemakkelijkt wordt en Uw comfort verhoogd.

Ventilatie en circulatie
Airconditioning apparaten zorgen voor een goede homogene, uniforme luchtverdeling. Een goede verdeling van frisse en gefilterde lucht zorgt voor een aangenaam comfortgevoel. Airconditioning apparaten kunnen er ook toe bijdragen stof, huismijt en geuren (o.a. sigarettenrook) te verwijderen dank zij hun ingebouwde filtersystemen.

Hoe werkt een airconditioning?

Een airconditioning verpompt koelmiddel in een gesloten circuit en is daardoor in staat om warmte te verplaatsen.

Koelmiddel centraal
Een airco werkt dus volgens het principe van de koelmiddelkringloop. Daarin kunnen we 4 delen onderscheiden: een compressor, een condensor(het buitentoestel), het expansieventiel (capillair) en een verdamper.(het binnentoestel)

Het hart van de airconditioner is de compressor die het koelmiddel door het gesloten systeem pompt. De compressor stuwt het vloeibare koelmiddel met hoge druk door het expansieventiel. Doordat het expansieventiel als een soort vernauwing werkt is na deze vernauwing de druk in het systeem lager. (verdampingsdruk) Het vloeibare koelmiddel wil bij deze druk gasvormig worden maar heeft daar verdampingwarmte voor nodig. Deze verdampingwarmte wordt onttrokken aan de verdamper (binnentoestel). Het gevolg is dat de verdamper de lucht afkoelt die er doorheen stroomt. De ruimte waar de verdamper hangt zal dus afkoelen. Het koelmiddel is op het einde van de verdamper gasvormig. Het gasvormige koelmiddel wordt nu opgezogen door de compressor die het weer samenperst tot hoge druk.

Bij deze druk wil het koelmiddel weer vloeibaar worden. Om vloeibaar te kunnen worden moet het gas condenseren tot vloeistof. Dit kan alleen als het gas zijn condensatiewarmte kan afgeven. Daarom laten we het gas door de condensor (buitentoestel) stromen waar de warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht. Aan het einde van de condensor is het koelmiddel weer vloeibaar en wordt het weer door het expansieventiel geperst zodat de cyclus weer opnieuw kan beginnen.

Een airconditioning produceert dus geen koude of warmte, hij verplaatst alleen warmte van binnen naar buiten.

Continu proces.
Het rondpompen van het koelmiddel is een continu proces, dat doorgaat tot de gewenste temperatuur is bereikt. Een koelmiddel treedt als transportmiddel op om de opgenomen warmte vanuit de verdamper te laten stromen naar de condensor. Daar wordt de warmte weer afgestaan aan de omgevingslucht.

Afname luchtvochtigheid.
Door het afkoelen van de verdamper zal de in de aangezogen lucht aanwezige waterdamp condenseren op de verdamper. Daardoor treedt een ander belangrijk voordeel van airconditioning op: de luchtvochtigheid in de te koelen ruimte neemt af. Het condenswater wordt opgevangen in een speciaal reservoir van het binnentoestel en wordt afgevoerd via een slang of een pomp naar buiten.

De Condensor.
Bij alle toestellen moet de condensor gekoeld worden. Dit gebeurt met lucht van buiten. In de zomer blaast het buitentoestel dus warme lucht.

Warmtepomp.
Airconditioners in de warmtepompversie bevattten een omkeerventiel zodat het continu proces kan worden omgekeerd. De verdamper wordt condensor en de condensor wordt verdamper. Warme lucht wordt nu dus afgegeven aan de binnenruimte en de koude lucht wordt nu afgegeven naar buiten.

Wat is koelmiddel?

Tegenwoordig heel wat milieuvriendelijker.

Het koel- of koudemiddel in een airconditioning regelt het transport van de warmte.het koelmiddel is een essentieel en onmisbaar element van airconditioning. De laatste jaren zijn de koelmiddelen heel wat milieuvriendelijker en efficiënter geworden. Een klein overzicht.

Discussie. 
Enkele jaren geleden was er een grote discussie aan de gang rond de rol die de koelmiddelen speelden bij de afbraak van de ozonlaag. De eerste koelmiddelen die veel gebruikt werden, waren CFK’s (R11, R12 en R115). Deze CFK’s zijn zeer schadelijk voor de ozonlaag en werden door een Europese Richtlijn verboden vanaf 1 januari 2001.

HCFK’s. 
De CFK’s werden vervangen door de heel wat minder schadelijke HCFK’s zoals b.v. R-22. Hoewel deze koelmiddelen minder agressief zijn voor de omgeving, zijn ze toch nog schadelijk voor het milieu en de ozonlaag. In Europa is het sinds 1 januari 2002 verboden om airconditioners te produceren of te importeren die gebruik maken van deze koelmiddelen. Vanaf januari 2004 is dit ook uitgebreid naar airconditioning toestellen met warmtepompen.

HFK’s. 
Dit is de nieuwe generatie van de koelmiddelen. Deze bieden goede koeleigenschappen en zijn schadeloos voor de ozonlaag. Deze koelmiddelen bevatten geen Chloor meer .De meest belangrijke zijn R407C, R410A en R134a. De eerste 2 worden meestal gebruikt in airconditioners en het laatste treft u meestal aan in koel en ijskasten. Alle MaxiCool airconditioners maken gebruik van R407C of R410A koelmiddel.

Gelden deze regels overal in de wereld? 
Nee,de meeste HFK’s worden gebruikt in Europa, Japan en Australië. De rest van de wereld echter gebruikt nog altijd de milieu onvriendelijke HCFK’s. Airconditioners in b.v de USA, Zuid Amerika, Afrika en bijna geheel Azië zijn nog altijd gevuld met R-22 of andere HCFK’s. Ook de A-merken airconditioners die in Europa aan consumenten vertellen dat ze alleen apparatuur verkopen die milieu vriendelijk is doen dat in de rest van de wereld niet of nauwelijks. Het is namelijk duurder om een airconditioner te produceren die gebruikt maakt van HFK’s.

De verschillende modellen

INDIVIDUELE AIRCONDITIONINGSYSTEMEN
Individuele airconditioningsystemen worden gebruikt voor kleine en middelgrote installaties. De installatie kan meestal snel en eenvoudig gebeuren. Deze systemen zijn toepasbaar op nieuwe en bestaande gebouwen. We onderscheiden verschillende types.

Mobiele airconditioners
Deze verrijdbare aircotoestellen hebben als grote troef dat ze makkelijk verplaatsbaar zijn. Dankzij hun geringe gewicht en rolwieltjes kunnen ze snel van de ene naar de andere kamer verplaatst worden – overal waar ze op dat moment nodig zijn. Zo kan je ze overdag gebruiken in de woonkamer en ’s nachts in de slaapkamer. De apparaten zijn gebruiksvriendelijk en verbeteren het binnenklimaat in kleine ruimtes. Ze zijn eenvoudig op te stellen en vragen geen verdere installatiekosten. Het plaatsen van de toestellen verloopt zonder problemen: de toestellen laten zich snel en makkelijk installeren. Een stopcontact en een kleine opening via een deur of raam voor de afvoerslang volstaan. Het demonteren gebeurt even vlot.

Er zijn echter ook flink wat nadelen aan het gebruik van een mobiele airconditioner. We noemen de belangrijkste.

  • Mobiele airconditioners zijn meestal erg lawaaierig
  • Doordat er een dikke slang (afvoer van de warmte van de condensor)door een kier van het raam of een deuropening gelegd dient te worden komt er weer warmte binnen
  • De condensor van de mobiele units wordt gekoeld met geconditioneerde lucht uit de ruimte waar hij is opgesteld. Zodoende gaat er een flink deel van het koelvermogen verloren en zijn ze dus niet efficiënt.
  • Het geproduceerde condenswater wordt vaak opgevangen in een bakje. Als dit vol is moet het eerst geleegd worden alvorens men verder kan koelen.
  • Aanbiedingen lijken soms goedkoop maar hou er rekening mee dat de kwaliteit van het apparaat vaak te wensen kan overlaten. Een goede mobiele airconditioner krijgt u niet voor een schijntje.
  • U kunt met een mobiele airconditioner alleen maar kleine ruimtes koelen. Bij een te grote ruimte zal het apparaat nauwelijks effect hebben.

U kunt het beste kiezen voor een mobiele airconditioner als er echt geen andere oplossing voorhanden is.

Split wandmodel airconditioner (de meest verkochte)
Dit apparaat is samengesteld uit een binnen en een buitenunit die koeltechnisch en elektrotechnisch aan elkaar worden gekoppeld. De wandmodellen zijn te krijgen in een groot aantal modellen en koelcapaciteiten. Deze modellen lenen zich uitstekend voor woonsituaties en zijn vaak gemakkelijk in bestaande situaties aan te brengen. Het apparaat moet vakkundig geïnstalleerd worden. Van dit type worden wereldwijd de meeste verkocht. Voor het installeren van vaste airconditioning is dit de goedkoopste oplossing. Doordat bij een splitmodel de compressor buiten is geplaatst, werken deze airco’s bijzonder stil.

Duo of multi split wandmodel airconditioner
De naam zegt het eigenlijk al .Dit apparaat is samengesteld uit twee of meerdere binnenunits 1 buitenunit die koeltechnisch en elektrotechnisch aan elkaar worden gekoppeld. Hou er rekening mee dat de buitenunit natuurlijk een stuk groter wordt. Vaak is deze oplossing ook duurder dan 2 of meerdere singlesplit wandmodellen van dezelfde capaciteit. Voor de rest gelijk aan het voorgaande single split wandmodel.

Raamkoelers of windowunits
Deze toestellen worden geplaatst in een buitenmuur of venster. Binnen- en buitenunit worden gecombineerd in één toestel. Raamkoelers worden gekenmerkt door hun eenvoud en lage prijs. Het nadeel is dat het geluidsniveau hoger is en dat ze esthetisch minder integreerbaar zijn dan andere types.

Vloer en plafondmodellen
Deze units kunnen meestal zowel verticaal als vloermodel en horizontaal als plafondmodel gebruikt worden. Vloermodellen zijn apparaten die vooral in ruimtes met een laag plafond nuttig zijn. Ze worden dan verticaal tegen de wand gemonteerd met de uitblaasopening naar boven.Deze units hebben vaak een moderne vormgeving en passen zo in elk interieur. In de horizontale uitvoering worden ze vaak onder plafonds gebouwd waar geen ruimte is voor inbouw.

Cassette of plafondinbouwmodel
Dit type wordt vaak toegepast in winkels, restaurants en vergaderzalen. De omkasting wordt volledig boven het verlaagde plafond gemonteerd waardoor enkel het decoratiepaneel zichtbaar is. Daardoor is het een stijlvolle oplossing en wordt weinig geluid geproduceerd. Kunnen ook geleverd worden met grot capaciteit.

Inbouw model of duct unit
Bij deze modellen zijn enkel de aanzuig- en uitblaasroosters zichtbaar wat handig is voor hotelkamers of woonhuizen. Door de compacte afmetingen kunnen de binnenunits ook in een plafondruimte worden gemonteerd. Deze modellen moeten precies worden ingebouwd en installatie achteraf is vaak een probleem. De factor inbouwkosten zijn bij dit type het hoogst.

Feiten over airconditioning!

Over airconditioning doen allerlei verhalen de ronde, we proberen de meeste feiten en wetenswaardigheden hier op een rijtje te zetten.

Van airconditioning raak je verkouden of ziek
Je raakt niet verkouden van airconditioning maar door teveel luchtbeweging (tocht) en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. De luchtbeweging moet rustig zijn, wat met de huidige generatie toestellen geen probleem meer is. Ook het temperatuur verschil tussen binnen en buiten moet niet te groot zijn. De ontvochtiging van de lucht zorgt voor een groot deel voor het aangename gevoel.

Voor vaste airconditioning moet ik mijn hele woning openbreken
Nee, dat hoeft meestal niet zo te zijn. Voor het installeren van vaste airconditioning is het wel zo dat er een muurdoorvoer gemaakt dient te worden van binnen naar buiten. Voor kleine systemen voor thuisgebruik is dit vaak eenvoudig en vereist het geen complex breek en hakwerk. De dunne koelleidingen van bv. splitsystemen kunnen in de wanden of het plafond worden weggewerkt.

Airconditioning is lelijk en staat in de weg
Dat geldt eigenlijk al lang niet meer. Steeds meer modellen hebben een mooi design, zijn compact of vallen helemaal niet meer op in de ruimte. Het is ook mogelijk de toestellen perfect in te bouwen in het plafond of zelfs achter de wand.

De aanschaf van een airconditioning is duur.
Heden ten dage zijn er toestellen in alle geuren en kleuren en voor ieders budget: van mobiele airconditioners tot split units voor kleine en grotere ruimtes. Dankzij de prijsdalingen in de afgelopen jaren geeft een airconditioning veel comfort voor een zeer betaalbaar bedrag. 10 Jaar geleden was een airconditioning nog een dure extra bij de aanschaf van een personenwagen of alleen verkrijgbaar in het zeer luxe segment.. Tegenwoordig hoort airco vaak tot de basisuitrusting in bijna alle modellen. Airconditioning wordt tegenwoordig veel geïnstalleerd op slaapkamers, een goede nachtrust zorgt dat u weer fit bent de volgende dag. Een vaste airconditioning is ook mee te nemen in een verbouwing of huisverbetering hypotheek. De fiscus betaalt dan ook nog mee aan uw investering.

Airco kan je alleen in de zomer gebruiken
Niets is minder waar. Airco’s kunnen ook lucht zuiveren, ontvochtigen en ventileren. Ze kunnen trouwens niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Heerlijk fris in de zomer, aangenaam warm tijdens de winter.

Airconditioning is in onze streken niet nodig
De voorbije zomers waren in Nederland en België heet met piekdagen boven de 35°C. Bii 85% van de kantoren is reeds airconditioning in gebouwd. Bij de particulier is dit echter nog geen 4%. De dalende prijzen maken het ook voor de particulier goed mogelijk om van een optimaal klimaat te genieten in woon of slaapkamer. Tevens kunt u in het overgangsseizoen met MaxiCool airconditioner de ruimte ook snel en efficiënt kunt verwarmen.

Airconditioning is duur in onderhoud.
Split-systemen hebben relatief weinig onderhoud nodig. De luchtfilters van de binnenunit zijn eenvoudig schoon te maken met een lauw sopje en daarna eenvoudig terug te plaatsen. Het is wel aan te raden om de condensor en verdamper jaarlijks te inspecteren op vervuiling. Als deze vervuilt zijn zal het rendement van uw airconditioner n.l. lager zijn en zult u meer energie verbruiken. Ook de gasdruk in het systeem dient jaarlijks te worden gecontroleerd. Het beste tijdstip om dat te doen is voor de aanvang van de zomerperiode. Zo weet u zeker dat u apparaat feilloos werkt als u het met de warme dagen nodig heeft.

Airconditioning maakt veel lawaai
De toestellen hebben een grote technologische vooruitgang gemaakt. MaxiCool apparaten zijn vervaardigd volgens Europese comfortnormen: fluisterstil voor de kleinere vermogens zodat ze toepasbaar zijn in slaapkamer, bureau of woonruimte. Bij de split-systemen staat de buitenunit in voor het zware werk. De binnenunit conditioneert zo op een stille manier de binnenlucht. Tevens zijn alle MaxiCool airconditioners uitgerust met een zgn. slaapstand. Deze stelt u in als u gaat slapen. De ventilator van de binnenunit draait ‘s nachts als u slaapt dan op de minimale stand. Het geluidsniveau wordt hiermee sterk gereduceerd. Tevens wordt de temperatuur elke 2 uur met 2 graden verhoogt totdat de temperatuur 4 graden hoger is als u heeft ingesteld.(Dat merkt u niet omdat u dan al in slaap gevallen bent) Bijkomend voordeel is dat u airconditioning nog zuiniger met energie omspringt.

Airconditioning is duur in het gebruik.
Airconditioning apparaten verbruiken natuurlijk stroom. U haalt echter met 1kW energie uit het stopcontact vaak wel 3kW koel of verwarmvermogen. Uw airconditioner verbruikt echter 95% van de stroom als de compressor draait. Op warme dagen is het dan ook verstandig om de airconditioner niet uit te zetten maar gewoon aan te laten staan.

Het toestel hoeft dan alleen de toegevoerde warmte van buitenaf af te voeren en de compressor zal minder vaak aanspringen. Als de ruimte die gekoeld moet worden erg warm is zal de airconditioner ook de muren en meubels in die ruimte moeten afkoelen en daarom langer op vol vermogen lopen. Een volgend voorbeeld laat zien wat u per jaar kwijt bent als u een MaxiCool SGL09HOC airconditioner op een slaapkamer installeert. Koelvermogen 2600 Watt. Opgenomen elektrisch vermogen 1000 Watt. Gemiddeld aantal uren per jaar dat het toestel op vollast loopt: 500 U verbruikt dus 500 kWh. 500kWh x €0,22 = € 110,- per jaar Als we tellen dat het toestel in deze slaapkamer 24 uur per dag aanstaat en daarvan 50% op vollast loopt kunnen we het toestel dus 1000 uur gebruiken. Dit zijn bijna 42 dagen per jaar dat u het toestel onafgebroken aan kunt laten staan. Waarschijnlijk zal het toestel niet 42 dagen aaneengesloten gebruikt worden. Het koelen van de slaapkamer zal u dus ongeveer € 2,5 per dag kosten.

Wat is het verschil tussen een on/of airconditioner en een inverter airconditioner?
Bij een on/off airconditioner werkt de compressor met een vast toerental en staat hij aan of uit. Uw compressor draait dus op 100% van de capaciteit en als de ingestelde binnentemperatuur is bereikt zal hij afslaan. Eigenlijk net zo als de meeste verwarmingen in een woning.

Bij een inverter airconditioning kan de compressor draaien met een variabel toerental en zal dus niet afslaan. De compressor kan draaien tussen +/- 40% en 130% van de nominale capaciteit. Hij kan dus sneller een ruimte afkoelen en zal daarna afhankelijk van de temperatuur langzamer gaan draaien. De invertermodellen zijn over het algemeen energiezuiniger en ook iets stiller. Een flink nadeel is echter dat deze apparaten fors duurder zijn en voor de meeste particulieren niet interessant. Het meeste voordeel met een inverter airconditioning haalt u als het toestel heel veel gebruikt en als in de omgeving waar het geplaatst is geluid een hele belangrijke factor is.

Kan ik een vaste airconditioning zelf installeren?

U kunt een vaste airconditioning niet zelf installeren. Voor het in bedrijf stellen van een airconditioning moeten er namelijk enkele koeltechnische handelingen worden verricht.

  • Na het koeltechnisch verbinden van de binnen en buitenunit moet het gehele apparaat worden afgeperst op druk. Dit gebeurt met stikstof. Hierbij wordt gecontroleerd of het apparaat geheel lekvrij is. (Uw apparaat zou anders zijn koelmiddel verliezen en daardoor stoppen met functioneren of zelfs defect kunnen raken)
  • Hierna wordt het apparaat gevacumeerd met een vacuüm pomp. In de koelleidingen en binnenunit zit lucht en vocht. Door te vacumeren worden deze verwijdert en kan de airconditioning pas goed functioneren. (Als er lucht en vocht achterblijft in het systeem zullen de drukken in het toestel niet kloppen en zal het toestel niet goed werken)
  • Nu wordt het apparaat afgeregeld op verdamperdruk. Er wordt koudemiddel afgenomen of toegevoegd zodat uw verdampertemperatuur optimaal is afgesteld en er geen ijsvorming op de verdamper plaatsvindt.

Welk koelvermogen heb ik nodig voor een bepaalde ruimte?

Over dit onderwerp zijn al vele boeken geschreven en kan bijzonder gecompliceerd zijn. Onder normale omstandigheden in woonomgevingen kunt u echter een vuistregel aanhouden van 40 Watt per kubieke meter ruimte inhoud. Een voorbeeld om het een en ander te verduidelijken: U heeft een slaapkamer van 6 meter breed en 4 meter lang. De plafondhoogte is 2,5 meter en het is een normale situatie met geen overdreven grote glaspartijen op het zuiden en geen ongeïsoleerd plat dak. De volgende berekening is dan van toepassing:

6 x 4 x 2,5 = 60 kubieke meter ruimteinhoud.
60 x 40Watt/m3 = 2400 Watt.

Uw apparaat zal dus minimaal 2400Watt koelvermogen moeten hebben om deze ruimte op warme dagen goed te kunnen koelen.